Door Dorien Soons uit Houten
VoetprintCooking® is een manier van koken met een lagere voetprint. Dit is belangrijk, omdat wij op een veel te grote voet leven. 30% van onze te grote voetafdruk heeft met voedsel te maken. Wil jij graag weten hoe groot de milieubelasting is van wat jij kookt? Lees dan mijn boek of website: Hier vind je tips om energiezuiniger te koken door bewuster ingrediënten te kiezen. Bereken de voetafdruk van je recept. Geniet van 100 milieuvriendelijke recepten.
In het kookboek wordt per recept met symbolische voetjes de voetafdruk weergegeven. De voetafdruk staat symbool voor de CO2-uitstoot per recept.
1 voetje = 0,1 kg CO2-equivalent = een onsje CO2 (1 kgCO2-eq is gelijk aan de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij 5,3 km autorijden)
De berekening is gebaseerd op vijf publicaties van Blonk Milieuadvies aangevuld met een eerdere publicatie van de Rijksuniversiteit Groningen. Er is gekeken naar is alle broeikasgasemissies die vrij komen tijdens produceren, transport, en verwerking (koelen, wassen, snijden, verpakken, bewaren) van voedings-middelen. Denk daarbij ook aan de productie van grondstoffen die vooraf gingen aan het eindproduct, bv soja als diervoeder.
Hoe kwam ik tot dit kookboek?
Als werkende moeder (econoom/marketing) in een jong gezin met een Bourgondsiche Brabantse inslag was ik een aantal jaar geleden niet tevreden met mijn eigen gehaast in de keuken:
Het idee voor een milieuvriendelijk kookboek is geboren toen ik in het acht uur journaal een item hoorde over het eten van vlees: “Wanneer alle Nederlanders één dag per week minder vlees zouden eten dan ze nu doen, zouden daarmee alle klimaatdoelstellingen van het kabinet voor huishoudens in één klap gerealiseerd worden.”
Vervolgens werd er echter wel bij gezegd, dat het eten van kaas ook niet goed is voor het milieu. Toen dacht ik, maar wat dan wel en wat zullen al die andere Hollanders nu denken? “Het heeft toch allemaal geen zin….”.
Dat ben ik dus maar eens haarfijn gaan uitzoeken.
Enfin, het bleek allemaal nog niet zo eenvoudig, want is soja nu wel of niet goed en wat zijn de mitsen en maren van Valess en hoeveel visjes houd ik nu nog over na het lezen van de viswijzer en het moet ook nog van niet te ver komen. Tja dan heb je de sprot, maar wat kan ik nu met dat kleine visje.
En als ik nu bijvoorbeeld werkende ouder ben, hoe moet ik dan de tijd vinden om dat allemaal uitzoeken? Gelukkig, dat hoeft niet, je hoeft alleen maar dit boek te lezen!!
Op de Food-y-Market zal mijn boek te verkrijgen zijn, zal ik VoetprintCooking® toelichten, vragen beantwoorden, workshops geven en een quiz organiseren. Tot dan!
img_0380_courgette_amandel_seitan.jpg
Proeverij Krommerijn-amuse
7
december
12:00
-
14:00
Proeverij Krommerijn-amuse
8
december
10:00
-
12:00
Proeverij Krommerijn-amuse
9
december
10:00
-
12:00
Proeverij Krommerijn-amuse
10
december
10:00
-
12:00
Proeverij Krommerijn-amuse
11
december
09:30
-
11:30
VoetprintCooking Quiz & Workshop
12
december
12:30
-
13:00
Proeverij Krommerijn-amuse
12
december
13:00
-
15:00
Proeverij Krommerijn-amuse
15
december
13:00
-
15:00
Proeverij Krommerijn-amuse
16
december
13:00
-
15:00
Proeverij Krommerijn-amuse
17
december
13:00
-
15:00
VoetprintCooking Quiz & Workshop
19
december
13:00
-
13:30
Proeverij Krommerijn-amuse
23
december
10:00
-
12:00
Proeverij Krommerijn-amuse
24
december
10:00
-
12:00
Proeverij Krommerijn-amuse
29
december
10:00
-
12:00
Proeverij Krommerijn-amuse
30
december
15:00
-
17:00